ΜΑΜΑ ΠΟΝΑΕΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΜΟΥ

Η

πρώτη κουβέντα ενός παιδιού το οποίο αισθάνεται κάτι μη φυσιολογικό στο σώμα του είναι πονάω.

Ο πόνος όμως έχει πολλά μέτρα και πολλά σταθμά.
Πονάω πού;
Πονάω πολύ ή λίγο;
Πονάω παρατεταμένα ή διακεκομμένα;
Είναι οξύς ο πόνος ή χρόνιος;
Ο πόνος υποχωρεί με παυσίπονα ή παραμένει;

Δυστυχώς στην περίπτωση του πονόκοιλου όπου δεν υπάρχει τραύμα – κάκωση δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακριβώς το πόσο πονάει το παιδί. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο πόνος στην κοιλιά δε σημαίνει πάντα ότι και η αρρώστια του παιδιού εντοπίζεται στην κοιλιά. Η πνευμονία όταν είναι στην κάτω περιοχή του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παιδιά που χειρουργήθηκαν για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχαν πνευμονία. Η συχνότερη αιτία που προκαλεί πόνο στην κοιλιά είναι η γαστρεντερίτιδα ή η γαστρίτιδα. Οι αρρώστιες αυτές συνοδεύονται από εμετό ή διάρροια και η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη.
Οι ουρολοιμώξεις, πολύ τακτικά, παρουσιάζουν πόνο στην κοιλιά.

Πονάει όντως ή μήπως λέει ψέματα;
Ψυχογενή κοιλιακά άλγη.
Κατά αρχή ο όρος ψυχογενή άλγη είναι παραπλανητικός, γιατί ακούγοντας τον κάποιος θα νομίζει ότι το παιδί δεν πονά αλλά απλά προσποιείται. ΛΆΘΟΣ. Τα παιδιά αισθάνονται τον πόνο και αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, δε θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε.
Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως γύρω από τον ομφαλό, αλλά μερικά παιδιά μπορεί να παραπονιούνται για πόνο σε όλη την κοιλιά. Δεν έχει καμία σχέση με τα γεύματα. Τα επεισόδια πόνου διαρκούν μερικά λεπτά μέχρι και ώρες. Ο πόνος μπορεί να είναι καθημερινός ή μέχρι και κάθε 1-2 βδομάδες. Το παιδί κατά τα άλλα είναι υγιέστατο και δεν παρουσιάζει κανένα άλλο σύμπτωμα.

 

Ο πόνος δεν ξυπνά το παιδί τη νύχτα που κοιμάται και σπάνια μπορεί να διακόψει το παιχνίδι του. Πολύ τακτικά θα δείτε παιδιά να παραπονιούνται για πόνο το πρωί πριν πάνε στο σχολείο ή και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Σπάνια όμως θα παραπονεθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Τα κορίτσια προσβάλλονται πιο συχνά από τα ψυχογενή άλγη σε σχέση με τα αγόρια. Γενικά τα παιδιά με ψυχογενή άλγη είναι παιδιά ευαίσθητα, σοβαρά με ψηλούς στόχους στο σχολείο και φοβούνται πολύ την αποτυχία.
ΦροντίΖΩ, να ενημερώνομαι!

2021-12-03T13:45:49+02:00