Ήλιος! Φίλος ή εχθρός;;;

  • Τι δείκτη να χρησιμοποιήσω; 30spf ή 50spf;
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο αντιηλιακό με το παιδί;
  • Πόσο συχνά πρέπει να το ανανεώνω;
  • Το Make Up επηρεάζει τον δείκτη προστασίας;

 

Πολλές οι απορίες κάθε φορά που κάνει τις πρώτες “δυνατές εμφανίσεις” του ο ήλιος.  Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε πως το αντιηλιακό είναι απαραίτητο. Τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας! Αρκούν 15’ έκθεσης στον ήλιο για να συνθέσουμε  βιταμίνη D. Αυτό σημαίνει πως κάθε επιπλέον λεπτό παραμονής μας στον ήλιο χωρίς προστασία είναι καταστροφικό για την επιδερμίδα.

Μπορεί να περηφανευόμαστε για το μαυρισμένο μας δέρμα, αλλά όσο κι αν μας αρέσει δε δηλώνει πάρα δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία.  Η χρήση αντιηλιακού δεν αποτρέπει το μαύρισμα, απλά δίνει τη δυνατότητα στο δέρμα να μαυρίσει σταδιακά και ομοιόμορφα χωρίς επώδυνες παρενέργειες ( κοκκίνισμα – έγκαυμα – ξεφλούδισμα ).

Ο δείκτης που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας από εμάς σχετίζεται άμεσα με το φωτότυπο του δέρματός μας.

Εσύ τι φωτότυπο έχεις;

 

 

Προτιμήστε αντιηλιακά που παρέχουν προστασία τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA ακόμα κι αν παραμένετε σε κλειστούς χώρους. Αν και οι πρώτες δε διαπερνούν το γυαλί από τα τζάμια , οι δεύτερες μπορούν!

Σωστή εφαρμογή

Καλύπτουμε με αντιηλιακό ομοιόμορφα όλες τις περιοχές του προσώπου και σώματος όπως αυτιά, εσωτερική περιοχή γόνατος και πέλματα. Εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα.  Περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και 2 κουτάλια της σούπας για το σώμα. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται 15’ νωρίτερα από την έκθεσή μας τον ήλιο, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος απορρόφησης. Δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντιηλιακά! Ακόμα κι αν κάποιο διαφημίζεται ως τέτοιο, χρειάζεται  επανάληψη κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα. Ο γενικός κανόνας που ακολουθείται είναι επανάληψη της επάλειψης κάθε δυο ώρες, ενώ για τα βρέφη και τα παιδιά η επανάληψη πρέπει να γίνεται σε ακόμα πιο τακτά διαστήματα, ανά ώρα.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το παιδικό αντιηλιακό; 

Εσείς ναι! Στα παιδιά σας καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε παιδικά ή βρεφικά αντιηλιακά αντίστοιχα Ο λόγος είναι πως σε αυτά τα αντιηλιακά χρησιμοποιούνται φυσικά φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία αντανακλώντας την στο μέγιστο ποσοστό της. Επιπλέον τα αντιηλιακά των ενηλίκων μπορεί να είναι εξαιρετικά ερεθιστικά για το βρεφικό παιδικό δέρμα.

Προσοχή στο Make Up !!! 

Προτιμήστε αντιηλιακή κρέμα με χρώμα ή make up με δείκτη προστασίας. Η εφαρμογή του απλού make up πάνω από την αντιηλιακή μειώνει δραστικά τον δείκτη προστασίας.

Πολλά φάρμακα επίσης δημιουργούν φωτοευαισθησία. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν τα αντισυλληπτικά, πολλές αντιβιώσεις, μερικά αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη και ορισμένες κατηγορίες αντιδιαβητικών δισκίων. Άτομα που λαμβάνουν κάτι από τα παραπάνω πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικά στην έκθεση τους στον ήλιο.  

Μην ξεχνάτε τη σωστή ενυδάτωση μετά από κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο. Προτιμήστε ιαματικό νερό σε spray . Προσφέρει άμεσα αίσθημα δροσιάς, κατευνάζει τυχόν ερεθισμούς ενώ ταυτόχρονα κάνει ανάπλαση της επιδερμίδας.

Καλές εξορμήσεις και πάντα με αντιηλιακό!

Με εκτίμηση 

Νοσηλευτική ομάδα – ΦροντίΖΩ

2022-06-14T19:14:50+02:00