Πόνος στο αυτί, το νου σου μαμά…

 

 

Πόνο στο αυτί μπορεί να προκαλέσει είτε κάποια πάθηση του αυτιού ή αντανακλαστικά κάτι που σχετίζεται με την περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού.

 

Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, οξύς και διαπεραστικός (σαν σουβλιές), βαθύς και ενοχλητικός ή διακοπτόμενος Μπορεί επίσης να επιδεινώνεται όταν πιέζουμε το αυτί, όταν μασάμε ή όταν φυσάμε τη μύτη μας. Στη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο να καταλάβουμε ποιο σημείο του αυτιού πάσχει.

 

Ο πόνος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από κάθε είδος οξείας μέσης ωτίτιδας και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας. Και οι δύο παθήσεις χρειάζονται αντιβίωση και παρακολούθηση μέχρι να περάσουν εντελώς.

 

Ο πόνος πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα, από ερυθρά, ή από φλεγμονή στο τριχωτό δέρμα του κεφαλιού. Η εξωτερική ωτίτιδα απαιτεί καλό καθαρισμό του αυτιού, φροντίδα, ωτικές σταγόνες και ίσως ισχυρή αντιβίωση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα μας δώσει ο γιατρός μας.

Οι παθήσεις που κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί είναι οι εξής:

 

Πρόβλημα στα δόντια

Ένας φρονιμίτης που βγαίνει ή δεν μπορεί να βγει ή κάποια ρίζα δοντιού που έχει μείνει μετά από εξαγωγή δοντιού, μπορεί να προκαλεί οδοντικό πόνο στο αυτί.

 

Παθήσεις στόματος και φάρυγγα

Η οξεία αμυγδαλίτιδα, η αμυγδαλεκτομή, τα έλκη του στόματος και του φάρυγγα μπορεί να προκαλούν πόνο στο αυτί.

Νευραλγίες

Αντιμετώπιση

  • Παυσίπονο. Αρχικά απλό αναλγητικό αλλά ίσως στη συνέχεια χρειαστούμε και αντιφλεγμονώδες
  • Αποφεύγουμε την επαφή με νερό
  • Χρησιμοποιούμε ωτικές σταγόνες τοπικά
  • Επισκεπτόμαστε ω.ρ.λ. Οι παθήσεις των ώτων τις περισσότερες φορές χρειάζονται αντιβίωση.

ΦροντίΖΩ να ενημερώνομαι!

2021-10-11T08:40:06+02:00