Γίνε δότης μυελού των οστών. Δώσε ζωή!

Δωρεά οργάνων.

Μεταμόσχευση.

Λέξεις, φράσεις που κάθε ένας από εμάς από εμάς ηθελημένα αποφεύγει, προσπερνάει και εύχεται να μην έρθει ποτέ η στιγμή που θα βρεθεί ο ίδιος σε αντίστοιχη ανάγκη. Ευχή δική του, ευχή δική μου, ευχή όλων μας.  Υπάρχει όμως και μια ευχή που κάνουν αυτοί που ήδη ζουν με αυτή την ανάγκη. Την ανάγκη για μόσχευμα. Η ευχή τους; Να ξημερώσει η μέρα που θα χτυπήσει το τηλέφωνό τους και θα τους ανακοινωθεί ότι τους περιμένει ένα υγιές μόσχευμα στο νοσοκομείο.

 

Δεν είμαι εγώ αυτή που θα σας πείσει να γίνεται δότες οργάνων. Δεν ξέρω ούτε εγώ η ίδια αν θα το έκανα. Υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας. Και μπορούμε να το κάνουμε άπλα, γρήγορα και πάνω από όλα ανώδυνα.

 

Γίνε δότης μυελού των οστών. Δυστυχώς υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πως οι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν μόσχευμα από κάποιο μέλος της οικογένειας τους.  Η αλήθεια είναι πως το  70% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν διαθέτουν ιστοσυμβατό αδελφό και θα αναζητήσουν κατάλληλο μόσχευμα από μη συγγενή δότη από το Παγκόσμιο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η διαδικασία είναι απλή. Και πάνω από όλα δε βάζει σε κίνδυνο το δότη.  Για την δωρεά μυελού των οστών θα γίνει νάρκωση οπότε δεν νιώθετε πόνο κατά τη συλλογή του. Θα υπάρξει κάποιος πόνος χαμηλά στη μέση μετά την λήψη ο οποίος θα υποχωρήσει σύντομα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία απο το νοσοκομείο. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννιέται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη.

 

Ο φόβος μπορεί να μας κάνει πολλές φορές να σκεφτούμε ότι μπορεί να βρεθεί συμβατός δότης κάποιος από αυτούς που έχουν ήδη εγγραφεί. Δεν χρειάζεται να εγγραφώ και εγώ.

Αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν έγκαιρα συμβατό δότη. Για αυτό ο εμπλουτισμός των Τραπεζών με νέους δότες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, θα προσφέρει την πιθανότητα ίασης σε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για τη χώρα μας που ο αριθμός των εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών είναι μικρός.

Πολλοί δεν είχαν καν σκεφτεί να εγγραφούν ως δότες μυελού των οστών μέχρι τη στιγμή που κάποιος γνωστός νόσησε και χρειάστηκε μεταμόσχευση. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών είναι ένα κοινωνικό θέμα σε διεθνή κλίμακα και μας αφορά όλους. Αν ένας γνωστός μας χρειαστεί μεταμόσχευση θα επιθυμούσαμε να βρεθεί ένας εθελοντής, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, να τον σώσει.

 

ΓΙΝΕ ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

ΔΩΣΕ ΖΩΗ!

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • ΓΝ «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ανοσολογίας – Περιφερικό Κέντρο          

Ιστοσυμβατότητας  (τηλ. 2310-892607 ή 2310-892650)

.

ΦροντίΖΩ να ενημερώνομαι

2022-02-04T12:10:05+02:00