Bexsero. Όταν η πρόληψη έχει τον πρώτο λόγο!

Στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών βρίσκεται εδώ και 2 χρόνια το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β (Bexsero) , γεγονός που πλέον δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τη χρησιμότητά του.  “Αχίλλειος πτέρνα” βέβαια παραμένει ότι παρ’ ότι έχει μπει στον εθνικό εμβολιασμό ακόμα δεν έχει εγκριθεί η οικονομική του κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Αξίζει το κόπο να εμβολιάσω το παιδί μου με το νέο εμβόλιο εναντίον του Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β;

Το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος). Υπάρχουν 13 οροομάδες – είδη του μικροβίου από τις οποίες οι οροομάδες Α, B, C, W-135 και Y  προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό των διεισδυτικών λοιμώξεων στον άνθρωπο.  Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί  ενήλικες. Όπλο μας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός.

 

Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου με το εμβόλιο Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β προκαλεί σοβαρή νόσο με ραγδαία εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρές επιπλοκές στα άτομα που θα προσβληθούν. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού.  Η αρρώστια ξεκινά  με συμπτώματα μιας ίωσης και επομένως η διάγνωση μπορεί να διαφύγει αρχικά. Η αρρώστια εξελίσσεται ραγδαία με αποτέλεσμα ένας στους δέκα ασθενείς που θα  νοσήσουν να πεθαίνει μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες παρά την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Επιπλέον, 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, απώλεια της ακοής, ακρωτηριασμοί και μαθησιακές δυσκολίες.

Επομένως είναι ευθύνη μας ως γονείς και επαγγελματίες υγείας να ακολουθήσουμε πιστά την Ιπποκρατική ρήση “κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”  και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις που είναι ο θάνατος ή η μόνιμη αναπηρία σε ένα παιδί από μηνιγγιτιδόκοκκο Β.  Το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β είναι ασπίδα προστασίας  στα χέρια μας απέναντι σε μια σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ο ορότυπος τύπου Β είναι ο συχνότερος ορότυπος που προκαλεί μηνιγγιτιδικοκκική νόσο στην Κύπρο, την Ελλάδα και αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.  Τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της νόσου σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει.

Πως δίνεται το εμβόλιο Bexsero, ποιες οι δόσεις;

Στα βρέφη γίνονται 3 δόσεις ξεκινώντας από 2 μηνών, με μια επαναληπτική μετά το έτος.

Στα βρέφη 6-12 μηνών γίνονται 2 δόσεις και μια επαναληπτική μετά το έτος.

Στα βρέφη 1-2 ετών γίνονται 2 δόσεις και μια επαναληπτική μετά τα δύο.

Σε παιδιά άνω των 2 ετών γίνονται 2 δόσεις, με απόσταση 2 μηνών μεταξύ τους.

 

ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

– 105 ευρώ η δόση του εμβολίου που χορηγείται στα παιδιά για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β
– 2 δόσεις για παιδιά άνω των δύο ετών
– 3 δόσεις για παιδιά κάτω των δύο ετών
– 0-12 μηνών η επικίνδυνη ηλιακή ομάδα
– 014 κρούσματα μηνιγγίτιδας την περίοδο 2004 – 2017 στην Ελλάδα
– 77,7% εξ αυτών ανήκε στην οροομάδα Β

 

ΦροντίΖΩ για την υγεία μου…

2019-11-10T13:40:35+02:00