Πελματογράφημα. Τι είναι και γιατί πρέπει να το κάνω.

Τι είναι το Πελματογράφημα και γιατί να το κάνετε;

Κάθε πόδι μπορεί να έχει μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις από την ορθή ανατομική του θέση και συνεπώς αποκλίσεις από τον σωστό άξονα αναβηματισμού. Ως αποτέλεσμα επηρεάζετε η μηχανική και η σωστή λειτουργία ολόκληρου του κάτω άκρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς και κακώσεις στο ίδιο το πόδι, τα γόνατα, ακόμα και την σπονδυλική στήλη.

Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο στην παραπάνω εικόνα παίζουν παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπέρχρηση και η πολύωρη ορθοστασία, ιδιαίτερα όταν τα παπούτσια είναι στενά, μυτερά, ψηλά και παλιά.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που οφείλονται σε κακή μηχανική του κάτω άκρου είναι η άκανθα πτέρνας, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η πτώση μεταταρσίου, το διάστρεμμα, η τενοντίτιδα αχίλλειου, ο πόνος στα καλάμια, το κότσι, τα κατάγματα κοπώσεως, το νευρίνωμα Μόρτον, η χοντροπάθεια επιγονατίδας, η ρήξη μηνίσκου, οι διάφορες θλάσεις, ο πόνος στη μέση, το σύνδρομο απιοειδούς μυός και πολλά άλλα.

Όλα τα παραπάνω ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν με τη βοήθεια του πελματογράφου και την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων, αν αυτά κριθούν απαραίτητα μετά από τις  μετρήσεις.

Το πελματογράφημα είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη μέτρηση που καλό είναι να γίνεται από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε μικρά παιδιά και σε αθλητές. Στα παιδιά γιατί είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια σωστή ανατομική βάση στήριξης τη στιγμή που το πόδι ακόμα αναπτύσσεται και κατ’ επέκταση να διορθωθεί ή να υποστηριχτεί η όποια μηχανική – μυοσκελετική βλάβη. Στους αθλητές γιατί οι επιβαρύνσεις και τα φόρτια που ασκούνται στα πόδια και συνεπώς σε όλο το σώμα μέσα από καθημερινές προπονήσεις και τους αγώνες είναι τεράστια.

Η διόρθωση, στήριξη, πρόληψη και θεραπεία όλων των παραπάνω μηχανικών προβλημάτων θεωρείται μείζουσας σημασίας μιας και τα μυοσκελετικά προβλήματα γιγαντώνονται κατά το πέρας του χρόνου αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

 

Μορφολογικός πελματογράφος – Amfit

Γιατί μορφολογικός πελματογράφος; Γιατί σε μια κατασκευή ορθωτικού πέλματος η γεωμετρία είναι σημαντική. Οι πελματογράφοι πιέσεων δεν επαρκούν για να κατασκευαστεί ένα ορθωτικό πέλμα. Τα ορθωτικά είναι μορφολογικά αντικείμενα. Χρειάζεται μέτρηση μορφολογίας για να δημιουργηθούν. Η πατενταρισμένη τεχνολογία της Amfit μετρά την μορφολογία της πελματιαίας επιφάνειας δίδοντας ακριβή 3D δεδομένα για εισαγωγή στην ρομποτική φρέζα κατασκευής

 

Θέλοντας να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε αθλητή να κάνει μια τόσο σημαντική εξέταση σας ενημερώνουμε για την ύπαρξη εκπτωτικού κουπονιού. Σε ομαδικές μετρήσεις 7 ατόμων και πάνω θα γίνεται έκπτωση 20%.

Για ότι απορία έχετε στη διάθεσή σας και μέσω της σελίδας μας στο fb «ΦροντίΖΩ» αλλά και στα τηλέφωνα 6959224111 & 2467 50 61 91.   Η μετρήσεις γίνονται μόνο με ραντεβού καθώς οι πελματογράφοι θα παρευρίσκονται στο χώρο μας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ (Σάββατο 8 Φεβρουαρίου).

 

 

Με εκτίμηση

Παπαβασιλείου Ελένη

Νοσηλεύτρια – Ποδολόγος

2020-10-27T10:40:15+02:00